More Website Templates @ TemplateMonster.com - August11, 2014!

Aszalt, felezett, magozott kajszi

Az aszalt kajszi (sárgabarack) az egyik legértékesebb gyümölcs aszalvány.

Rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek. Mivel a magas cukor tartalmú gyümölcsből csak a víz kerül elvonásra aszaláskor, édesebb, intenzívebb ízű az aszalvány. A friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt kajszié viszont 307 kcal/100 g. Szénhidráttartalma: 70 g/100 g. A gyümölcs víztartalma 84-88 százalék, zsír és fehérje elhanyagolható mennyiségben van benne. Az aszalvány 18 % vizet tartalmaz. Magas kálium-, kalcium- és foszfortartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és béta-karotint is.

PA kajszi aszalvány nem tartalmaz hozzáadott cukrot, illetve antioxidásként, minimális mértékű E224 –et alkalmazunk, az élelmiszerkönyvi előírásoknál jóval kisebb mennyiségben.


Aszalt meggy

A meggy az egyik legértékesebb magyar gyümölcs.

Feltűnő, mély bordó színe is egyedülálló tulajdonságait hirdeti. Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. A gyümölcs gyorsan beérik, frissen rövid ideig tárolható, azonban tartósítószer használata nélkül megaszalva, egész évben élvezhető. Magozás után hosszú, csaknem 70 órás kíméletes aszalással vonjuk el a gyümölcs víz tartalmát. Sem préselét, sem cukor, illetve adalékanyag hozzáadást nem alkalmazunk.
100g energia tartalma: 304 kcal., fehérje- : 2,9 g, szénhidrát- : 77,6 g. 27%
Összetevők: magozott meggy (a leggondosabb magozás mellett is tartalmazhat magot.)

Aszalt fekete áfonya

Az áfonya az egyik legegészségesebbnek tartott gyümölcs.

A fekete áfonya vadon termő, rendkívül értékes gyümölcs. Savanyú talajok erdőalj növénye. Hazánkban csak a nyugati határszélen szórványosan fordul elő. Erdélyben és a felvidéken gyakori. Gyümölcse gyümölcssavakat,cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint tartalmaz. Közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke. Vad ételek nélkülözhetetlen kiegészítője. A természetgyógyászat is nagy jelentőséget tulajdonít a gyümölcs beltartalmi értékeinek. 100 gramm friss gyümölcs energia tartalma 56 kcal, fehérje tartalma 0,67 g/100g. C-vitamin tartalma 13 mg/100g, Ca 6 mg/100g, P 10 mg/100g, Mg 5 mg/100g. Az aszalvány mentes minden környezeti szennyezőanyagtól, mivel Erdélyben, vadon termő, és gyűjtött nyersanyag felhasználásával, cukor és adalékanyagok nélkül készült.


Aszalt, magozott, negyedelt őszibarack

Az őszibarack a gyümölcsök királynője.

Az egyik legfinomabb csemege az aszalt őszibarack. A gyümölcs magas nedvességtartalma mellett nagyon kedvező a cukor-, gyümölcssav aránya. Az aszalványban a friss barack íze és illata nagyon szépen koncentrálódik. A z őszibarack magas A és C vitamint, nyomelemeket, szelént, magnéziumot, bórt, káliumot, kalciumot és nátriumot tartalmaz.


Aszalt húsos som

Fanyar, de finom: a húsos som

A somfélék családjába tartozó som (Cornus mas) régi, őshonos növényük. Tavasszal az első mézelő növények közé tartozik, mivel virágja sok pollent és nektárt tartalmaz. A piros, csonthéjas, tojásdad alakú gyümölcs késő nyáron-ősszel érik; sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
A som gyümölcs nyersen túlérett állapotban a legízletesebb,de aszalványnak a közepesen érett, már nem fanyar, inkább édes-savanyú terméseket használjuk. Aszalványa magas C-vitamin tartalmú, savasságát a magas ( 4-12 g/100g) almasav okozza. A cukor tartalom jelentős része glükóz. Az érett gyümölcs 30 mg/100g vasat, és 2-3 mg cinket tartalmaz.

Aszalt szilva

A szilva ízletes, frissítő gyümölcs, tápanyagokban azonban nem túl gazdag.

A szilva nem tartozik a legkisebb energiatartamú gyümölcsök közé, valamint szénhidráttartalma sem kevés (a vörös szilva energiatartalma 49kcal/100g, szénhidráttartalma 10,2g/100g; a besztercei szilváé 58kcal/100g illetve 13,1g/100g, a ringlóké 61-64kcal/100g illetve 13,5-14g/100g. 100 gramm aszalt szilva energiatartalma 268 kcal, szénhidráttartalma pedig 61,8 gramm

A gyümölcs víztartalma 84-88 százalék, zsír és fehérje elhanyagolható mennyiségben van benne.

Vitaminban nem, de élelmi rostban kiemelkedően gazdag. A szilva nem egy vitaminbomba: C-vitamin is csupán 6mg/100g található benne, de más vitaminokból (B1-, B2-, a-, E-vitamin, niacin, karotin van benne) is csak csekély mennyiséget tartalmaz. Ásványi anyagai közül a káliumot, a magnéziumot, a cinket, a foszfort és a kalciumot kell megemlíteni. Az aszalt szilva káliumban különösen gazdag (820mg/100g).

A flavonoidok közül kisebb mennyiségben kvercetin és antociánokat - melyek a gyümölcs színét adják - találhatók benne. A szilva legfőbb előnye magas élelmi rost tartalma (5,7g/100g; az aszalt szilváé 17,8g/100g

Aszalt körte


Aszalt szamóca

Az aszalt szamóca az egyik legfinomabb szárított gyümölcs.

Rengeteg A, B, C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, fluort és vasat tartalmaz. Csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcs, a földieper is vértisztítóés baktériumölő hatású. Fogyókúrák remek és ajánlott gyümölcse.

100g Tápérték adatai: Kalória: 32kcal, Fehérje: 0.67g, Szénhidrát: 7.68g, Zsír: 0.3g, Élelmi rost: 2g, Nátrium: 0.001g

Aszalt alma


Aszalt cseresznye

A cseresznye a nyár édes, különleges zamatú gyümölcse

Bár a cseresznyét nem vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt szoktuk leggyakrabban emlegetni, ne feledkezzünk meg ezekről sem: megtalálható benne az A-, B- és C-vitamin, valamint a kálium, kalcium és a foszfor is. A mélyfeketére érett szemeket leszedve, azonnal aszalva hozzáadott cukor, tartósítószer és adalékanyagok nélkül egész évben élvezhető.

Összetevők: magozott cseresznye. 100g tartalmaz: Energia 309 kcal 15% Fehérje 2,3 g 5% Szénhidrát 79,5 g 29% Ebből cukrok 66,3 g 74% Zsír 0,1 g 0% Ebből telített zsírsavak 0,02g 0% Élelmi rost 8,5 g 34% Nátrium 0,045 g 1,8%